Dwars door België

Presentatie door Jos Mascini

We sporen vanavond eerst in de richting van de Scheldestad Antwerpen. We stappen daar op tramlijn 1 en reizen langs verschillende MIVA- en NMVB-lijnen die hier zo rond 1965 te vinden waren. Met lijn 50 arriveren we in Boom en steken de Rupel over. Vervolgens trammen we rustig verder via Londerzeel en Grimbergen richting hoofdstad Brussel. Reizend over het noordelijk en westelijk MIVB-net zien we lijn 1 en zoveel mogelijk andere tramlijnen van vóór en na 1968. Natuurlijk vergeten we niet in te stappen in de NMVB-letterlijnen in of aan de rand van de stad.

We treinen vanaf Brussel-Zuid in de richting van Mons en belanden in Saint Ghislain, waar we kort in 1978 de NMBS-omgeving verkennen. Terug in Mons beginnen we aan een rondrit over het SNCV-net (geen NMVB, want we zitten nu immers in het Franse taalgebied). Opnieuw stappen we in een lijn 1 en trammen in oostelijke richting langs La Louviére en zien zoveel mogelijk de lijnen die medio jaren ’60 nog reden. Wanneer we ongeveer Trazegnies bereikt hebben nemen we even rust.

Na de pauze bekijken we in 1963 de tram in de grote omgeving van Luik. Via wat eerdere opnamen in de Kempen en Ardennen bereiken we Verviers (STIV), Luik en omgeving (STIL en STILS) en Erezée (TTA in 1974). Langs de kust met overstappen heen-en-weer van Knokke naar De Panne en keren daarna terug in de hoofdstad. De kustlijn van de NMVB met een SO motorwagen, S-bijwagen en houten standaard bijwagen. Rond Midi, St. Gilles en omgeving Naamse Poort komen we vanzelf allerlei lijnen tegen op normaal- en smalspoor. Tot slot trammen we verder door het Henegouwse en komen daar ook de groene trams in Charleroi tegen op het stadsnet.

In deze digitale avond met foto’s van/uit de collectie van Jos Mascini zullen velen van U “zeker en vast” genieten bij de herinneringen aan die interessante Belgische trams.