Drieluik: NS-loc 1201 / West- Berlijn Oost-Berlijn / Moselstrecke

Beamerpresentatie door Aad de Meij

Locomotief NS 1201 van Wederopbouwer tot Icoon
Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum om voor langere tijd op prominente wijze te worden geëxposeerd in de grote hal. De loc bevindt zich weer in opleveringsstaat van 1951. Opvallend is hierbij de fraaie turkooizen kleurstelling met de donkerblauwe bies.
In 2001 heeft de Werkgroep Loc 1501 zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met o.a. Mat’54, beleeft u vervolgens de cascorevisie van de loc mee van begin tot eind. Tevens wordt u bijgepraat over het terugvinden van de juiste kleur turkoois. Verder natuurlijk het eerste publieke optreden in 2011 samen met de fraai gerestaureerde 1218 in Amersfoort bij het jubileumfeest 80 jaar NVBS en 60 jaar locserie 1200.

West-Berlijn 1967 Oost-Berlijn 1993
In 1967 ging de presentator op familiebezoek in West-Berlijn. De reis per stoomtrein door de DDR was een hele onderneming. In West-Berlijn stond de laatste tramlijn op het punt opgeheven te worden. We kijken enkele weken voor de opheffing naar de teloorgang van lijn 55. Verder bezoeken we het oostelijke stadsdeel van Berlijn en Potsdam in 1993, dus kort na de Wende en proeven nog de sfeer van de oude Grossraumwagens en Reko- en Tatra-trams in de reguliere dienst.

Moselstrecke Trier – Koblenz
We volgen deze markante en fotogenieke spoorlijn door de jaren heen van Trier tot Koblenz. Eind jaren ’60 werden de reizigerstreinen getrokken door stoomlocs BR 23 en 01; na de elektrificatie van deze lijn namen moderne elocs hun taken over. In het goederenverkeer werden de zware stoomlocs van de Baureihe 44 uiteindelijk afgelost door o.a. de meerspanningslocs BR 189 die zelfs tot in ons land komen.
Verder speciale aandacht voor de metamorfose van de ruim 4 kilometer lange Kaiser Wilhelmtunnel. Eens reden door deze dubbelsporige tunnel de stoomlocomotieven, bepaald geen pretje voor het locpersoneel. Nu is deze tunnel enkelsporig en geëlektrificeerd en loopt er parallel een nieuwe tweede tunnel, eveneens enkelsporig en geëlektrificeerd.

Loc 1201 op jubileumdag 12-11-2011 te Amersfoort (foto: Ernst van Gulden)