Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo

presentatie door Gerrit Nieuwenhuis

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spectaculaire spoorlijnen door de bergen, zoals de Raumalijn en de Flåmlijn, komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo.
Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

Trein op de Zweedse Inlandsbanan van Östersund naar Gäliivare. Eén trein per dag noordwaarts en één per dag zuidwaarts, die elkaar in Sorsele kruisen.

Reizigerstrein van de SJ over de ertsspoorlijn naar Narvik in het station Gällivare.

De dagtrein van Bodö naar Trondheim neemt in Fauske de reizigers op, die met de bus uit Narvik zijn gekomen.

In Dombås begint één van de mooiste treinreizen in Noorwegen over de Raumlijn naar Åndelsnes. Gereden wordt met moderne Talent-dieseltreinen.