Dieseltreinen in Nederland

Raymond Naber

In 1980 reden nog verschillende soorten treinen op de spoorlijnen in Zuid-Limburg. De beveiliging bestond nog uit armseinen. Een van de spoorlijnen, de zogenaamde Miljoenenlijn tussen Simpelveld en Kerkrade, is nu in gebruik bij de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij). Op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg reden nog rode dieseltreinstellen. Ook kwamen we internationale treinen tegen:
Duitse accutreinen tussen Maastricht en Aken. Voor de goederentreinen die vanuit Sittard naar het Duitse Herzogenrath reden, stonden vaak drie diesellocs van de serie 2200.

In 1996 filmde Raymond NS-dieseltreinen in de Achterhoek op de niet-geëlektrificeerde lijnen. In deze film wordt een rondrit in de Achterhoek, de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk getoond.

Eveneens uit 1996 is een film over het treinverkeer tussen mijnstad Heerlen en domstad Aken, maar nu met verbouwde gele tweewagenstellen.

Tot slot een film over stoomlocomotief ‘De Ooijevaar’. Die reed in 1989 met een stoomtram tussen Den Haag en Delft, de eerste tramlijn die twee gemeenten verbond.

Zutphen