Diesel Dagar in Zweden

Een presentatie van Mark Langerhorst.

Wat doet een Amerikaanse General Motors E.M.D. Diesel Fan als hij al een tijd niet meer in de Verenigde Staten is geweest ? Dan gaat hij zijn heil ergens anders zoeken.
Na een toevalstreffer op internet stapte Mark op Hemelvaartsdag 2010 in een straalvliegtuig op weg naar Zweden.
Verwonderd reist hij daar door een land waar hij nog nooit eerder is geweest, en doet en passant wat noodzakelijke verkenningen bij de Zweedse Spoorwegen.
In het spoorwegmuseum van Ängelholm bezoeken we de 2 daagse Diesel Dagen met een NOHAB Bolle Neuzen meeting. Daar hoort hij weer het bekende geluid van een E.M.D. 567-serie dieselmotor en voelt hij zich ver weg van Amerika meteen helemaal thuis wat we zien aan de plaatjes van de diverse speciale ritten "langs de lijn" in het Zweedse landschap.
We nemen een kijkje en kiekjes op de avondfoto opstelling bij de locloods waar een kleine verzameling Bolle Neuzen zich al verzameld heeft.
Ook de (museum)diesel locs van de Zweedse Spoorwegen en particuliere maatschappijen komen ruimschoots in actie.
Tenslotte maken we nog een rit mee met een "Zweedse N.V.B.S" excursie trein, inclusief fotohÃ¥lt.
Via een laatste bezoek aan het station van Kopenhagen sluiten we deze 4 daagse Diesel expeditie naar het Hoge Noorden af.
In dit programma voeren de Diesels de hoofdtoon, maar is er gelukkig ook aandacht om wat anders te zien en te beleven.
Uw presentator leerde dat de diverse producten van General Motors in Zweden nog steeds zeer populair zijn & zullen blijven en dat de Zweedse taal helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.