Op reis met Jur Deijs

Presentatie door René Platjouw

In oktober 2010 overleed Jur Deijs, een NVBS’er in hart en nieren en jarenlang actief in het bestuur van de afdeling Amsterdam. Jur had zijn dia’s goed gecatalogiseerd, maar kon door Alzheimer zelf geen programma meer samenstellen. Nog bij leven heeft hij samen met uw presentator een selectie kunnen maken van fraaie plaatjes. Aan de hand van zijn foto’s maken we vanavond een reis door Europa in de jaren 60 en 70 waarbij de nadruk op trams ligt.

We beginnen in Duitsland, waar we naast wat stoomtreinen o.a. de trams van Aken, de Vestische, Heidelberg, Esslingen, Stuttgart, Karl Marx-Stadt en Naumburg zien. Daarna kijken we in Zwitserland bij de tram van Zürich en Bern, gaan omhoog op de Rigi, maken een rit op de lijn Lugano-Cadro-Dino en op de Centovallibaan waarna we met de Rhaetische Bahn afzakken via de Bernina naar Italië. Daar zien we de Rittnerbahn en veel groene Peter Witt trams in Milaan. In Spanje zien we de trams in Barcelona. Praag, Dubrovnik en Budapest hopen we vóór de pauze bereikt te hebben.

In het tweede deel van de avond beginnen we in Oostenrijk waar de verschillende bedrijven in en rond Innsbruck aan bod komen. Het Zillertal en de trammetjes in Gmünden en Sankt Pölten worden niet overgeslagen. Graz, Linz en de Stern & Hafferl zien we voordat we omhoog gaan met de Achenseebahn en stoom snuiven bij de Erzbergbahn. Wenen en de Wienerlokalbahn komen ook nog in beeld. In Frankrijk nemen we de lijn van Nice naar Digne. We zien trams in Marseille, Lille (stadstrams én SNELRT) en in Valenciennes. Als laatste brengen we een bezoek aan onze zuiderburen. De vele trambedrijven in België staan garant voor nostalgisch kijkplezier. Brussel, Luik, Gent, Antwerpen, Charleroi, Verviers en de buurtspoorwegen, er is veel te bekijken.

Door de dia’s van Jur Deijs te mengen met wat plaatjes uit de eigen collectie (van later datum) worden soms ook de veranderingen door René in beeld gebracht. Maar de mooie foto’s van Jur vormen de hoofdmoot van het getoonde en zijn de rode draad van dit programma.