Dertig jaar geleden…

Presentatie door René Platjouw

We gaan vanavond dertig jaar terug in de tijd en kijken met oude video-opnames naar het gewone straatbeeld in Amsterdam van begin jaren negentig. Een straatbeeld met rode brievenbussen, telefooncellen, V&D-winkels en natuurlijk met allerlei verschillende series tramwagens. Gele geledes uit eigen land van Werkspoor/Beijnes, gele Zuchters en Blokkedozen van LHB uit Duitsland en gloednieuwe grijs/blauwe Trapwagens van BN uit België. Voor de extra kleur rijdt af en toe een reclame- of thema-tram door het beeld.

Routes van de tramlijnen waren anders dan tegenwoordig. We zien lijn 5 nog bij het oude Zuidplein kort voordat de Amstelveenlijn ging rijden. Sommige lijnen verdwenen helemaal uit het straatbeeld, zoals lijnen 9, 10, 16 en 25. Bij de metro reden alleen maar Zilvermeeuwen en met de nieuwe BN-sneltrams ging het helemaal niet zoals het gepland was.

Alle opnames werden willekeurig gemaakt tijdens de normale exploitatie, dus als u een museumtram verwacht, dan komt u bedrogen uit. Tenzij  u alles van toen al met museum-ogen bekijkt. Vrijwel alles is immers verleden tijd.

Lees ook ‘Ik ben werkzaam in Theater Amsterdam’ in NVBS Actueel, december 2017.