Densha de Japan, per trein door Japan, het land van de “reizende” zon

Presentatie door Frans van Sabben

Japan, een land 20 jaar op ons voor, of een land met eeuwenoude tradities? U mag deze vraag vanavond zelf beantwoorden.

Nadat onze zoon enthousiast terugkwam van een studiereis, ontstond ook bij ons het idee van een Japan-reis. Ongeveer drie weken leek mogelijk, maar wel graag met de Japanse kersenbloesem en gevarieerd met cultuur en natuurschoon. Samen met u beleven we vanavond deze reis opnieuw. Japan heeft nog steeds zijn eigen cultuur behouden. Moderne steden bestaan naast eeuwenoude tempelcomplexen. Moderne westerse communicatie gaat hand in hand met oude traditionele Japanse gebruiken. Sakura, de beroemde Japanse kersenbloesem, bloeit slechts enkele weken per jaar verspreid over Japan. In Osaka maken we kennis met die bloesem, de gewoontes en het Japanse eten.

Japan heeft een enorm uitgebreid spoorwegnet (kaapspoor) waarmee bijna alle plaatsen bereikbaar zijn. We maken een ontdekkingstocht over het grootste eiland Honshu, een tocht waarin naast de Shikansen, de Japanse hogesnelheidstreinen, ook aandacht is voor Japanse stoomhistorie. Vanuit Osaka rijden we naar Tokyo, bezoeken niet alleen het Japanse spoorwegmuseum in Saitama en de Chichibu Railway, maar ook de beroemde tempels bij Nikko. Na Tokyo maken een tocht over het Ashi-meer en bezoeken we per stoomtrein de bekende Oigawa Railway. En zouden er spoorwegmusea en museumlijnen zijn? Helaas ging het nieuwe spoorweg­museum in Kyoto pas drie maanden na onze reis open. Maar in Santana (voorstad van Tokyo) is ook een prachtig spoorwegmuseum.

Hoe helpt “SL“ je door de Japanstalige websites? Zoeken op Japanse websites bracht twee geweldige ritten met museumstoom aan het licht. Nara en Kyoto waren jarenlang de keizerlijke hoofdsteden van Japan, tot Tokyo deze functie overnam in de tweede helft van de 19e eeuw. Kyoto is beroemd om zijn tientallen prachtige traditionele Japanse tempels en paleizen. Indrukwekkend is het vredespark in Hiroshima, een levende herinnering aan de eerste atoombom op 6 augustus 1945. We genieten van Okonomiyaki, de lokale lekkernij, en maken gebruik van Hiroshima’s historische oude Hironden-trams, een ware bezienswaardigheid. Met de JR Ferry gaan we naar Miyajimacuchi, om tenslotte met de Rapi:t terug te reizen naar Kansai, Osaka’s internationale vliegveld.

Oude trams in Japan en wat heeft Star Wars met treinen te maken? U ziet het allemaal op deze unieke avond.