Densha de Japan, per trein door Japan, het land van de “reizende” zon

Presentatie door Frans van Sabben

Nadat onze zoon enthousiast terugkwam van een studiereis, ontstond ook bij ons het idee van een Japan reis. Ongeveer 3 weken leek mogelijk, maar wel graag met de Japanse kersenbloesem en gevarieerd met cultuur en natuurschoon. Japan heeft nog steeds zijn eigen cultuur behouden. Moderne steden bestaan naast eeuwenoude tempelcomplexen. Moderne westerse communicatie gaat hand in hand met oude traditionele Japanse gebruiken. Sakura, de Japanse kersenbloesem, bloeit slechts enkele weken per jaar verspreid over Japan.

“Densha de Japan” – Samen met u beleven we vanavond deze reis opnieuw. We maken een ontdekkings­tocht over het grootste eiland Honshu, een tocht waarin naast de Shikansen, de Japanse hoge­snelheids­treinen, ook aandacht is voor Japanse stoomhistorie. Japan heeft een enorm uitgebreid spoorweg­net (kaapspoor) waarmee bijna alle plaatsen bereikbaar zijn. Ook dat komt aan bod. En zouden er spoorweg­musea en museumlijnen zijn? Helaas ging het nieuwe spoorwegmuseum in Kyoto pas 3 maanden na onze reis open. Maar in Santana (een voorstad van Tokyo) is ook een prachtig spoorwegmuseum.

We zien hoe we in Osaka kennis maken met de Japanse kersenbloesem, de gewoontes en het Japanse eten. Vanuit Osaka reizen met de Shinkansen naar Tokyo. We bezoeken niet alleen het Japanse spoorweg­museum in Saitama en de Chichibu Railway, maar ook de beroemde tempels bij Nikko. Na Tokyo maken een tocht over het Ashi-meer en bezoeken we per stoomtrein de bekende Oigawa Railway.

Nara en Kyoto waren jarenlang de keizerlijke hoofdsteden van Japan, tot Tokyo deze functie overnam in de tweede helft van de 19e eeuw. Nara en Kyoto zijn beroemd om de tientallen prachtige traditionele Japanse tempels en paleizen. Indrukwekkend is het vredespark in Hiroshima, een levende herinnering aan de eerste atoombom op 6 augustus 1945. We genieten van Okonomiyaki, de lokale lekkernij en maken gebruik van Hiroshima’s historische oude Hironden-trams, een ware bezienswaardigheid.

Hoe helpt “SL“ je door de Japanstalige websites? Zoeken op Japanse websites bracht twee geweldige ritten met museumstoom aan het licht. Met de JR Ferry gaan we naar Miyajimacuchi, om tenslotte met de Rapiit terug te reizen naar Kansai, Osaka’s Internationale vliegveld. Oude trams in Japan en wat heeft Star Wars met treinen te maken? U ziet het allemaal op deze unieke avond.

Desha de Japan – een reis door Japan – een enerverende en boeiende “Japanse bloemlezing” die u niet wilt missen. U komt toch ook?

さよなら Sayonara (tot ziens)