‘Deep Purple Steam’

door Ton Pruissen

De presentator van vanavond meldt ons als volgt:
Het is zomer 1972. In de studentenflat waar ik woon zie ik Jan in de hal. “Ha Ton”, zegt hij. “Moet je even meekomen, ik heb muziek die goed bij jouw treintjes past.” Op zijn kamer de LP “Deep Purple in Concert with Royal Philharmonic Orchestra” opgezet, koptelefoon opgezet – en ik zag onmiddellijk de film voor mij die ik moest maken.
Nadat ik de muziek door en door kende ben ik op een goede avond met filmmontage begonnen, zonder computer maar met schaar en filmkit. Na een avond beeldjes tellen was er ongeveer twee minuten klaar. Ik draaide het af, het effect was verpletterend. Ik sloot mij op in mijn kamer, gordijnen dicht, en in een roes heb ik de film “Deep Purple Steam” gemaakt. Mijn huisgenoten zorgden voor de catering.
Na vele vertoningen belandde de film op een plank, om afgelopen zomer uit haar Doornroosjeslaap te worden gewekt. Met de nieuwste software heb ik de film opnieuw laten scannen, digitaal gerestaureerd en opnieuw in elkaar gezet. Het resultaat kunt u deze avond zien – en horen!
Wat is er deze avond verder nog te zien? Dat weet ik nu nog niet, laat u verrassen!