De Waterlandse tram
Diaprogramma door Georg Groenveld (techniek Han Geijp).
Op 13 december 1888 werd de stoomtramverbinding Amsterdam/Noord-Edam van de Noord-Hollandsche Tramweg Maatschappij geopend.
Het zou tot 22 juni 1894 duren eer de andere stoomtramlijn naar Purmerend in dienst werd gesteld. Ruim een jaar later werd de lijn doorgetrokken naar Alkmaar. De HIJSM-stoomtramlijn Kwadijk-Edam-Volendam werd geopend op 1 mei 1906, hierdoor waren de Volendammers niet meer uitsluitend aangewezen op de trekschuit. De crisisjaren en de concurrentie van diverse busmaatschappijen veroorzaakten fors teruglopende aantallen reizigers. Begin jaren dertig werden beide tramverbindingen overgenomen door de NZHTM.
Deze trammaatschappij gunde Siemens & Schuckert de elektrificatiewerkzaamheden, die in het tweede halfjaar van 1932 werden afgerond, met dien verstande dat het baangedeelte Purmerend-Alkmaar werd opgeheven en de eerste NZH-autobuslijn van Purmerend via De Rijp naar Graft haar intrede deed.
De diapresentatie, verzorgd door de stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram, neemt u mee terug naar de tijd van de Waterlandse tram, waarvan de laatste verbinding van Amsterdam/Noord naar Edam en Volendam in de nacht van 30 september op 1 oktober 1956 werd opgeheven.
Geput is uit het historisch beeldarchief. Tevens zullen afbeeldingen worden getoond van plaatsbewijzen, dienstregelingen en toeristisch foldermateriaal, alsmede afbeeldingen van diverse attributen, die betrekking hebben op de Waterlandse tram en afkomstig zijn uit de museale collectie van het genootschap
Foto: A25 en A75, collectie Historisch Genootschap De Blauwe Tram