De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) door de jaren heen

Beamerpresentatie door Erwin van Meel (Zoetermeer) en Jan Veenema (Apeldoorn)

Tijdens het jaarlijkse VSM-evenement ’Terug naar Toen’ is in de vroege ochtend van 1 september 2012 een goederentrein onderweg naar Beekbergen met stoomlok 50 307, die net was teruggebouwd tot het originele uiterlijk met grote windleiplaten van de altbau 50’er zoals in 1940 door de Wiener Lokomotivfabrik A.G. afgeleverd. (foto: Richard Krol)

Vanavond nemen VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij) medewerkers Erwin van Meel en Jan Veenema je mee op een reis door de geschiedenis van de VSM. Vanaf het eerste begin tot heden laten zij je op een luchtige wijze kennismaken met alle facetten van het museumspoorbedrijf. Enkele onderwerpen die aan bod zullen komen op deze avond zijn: De lastige beginjaren, ’Terug naar Toen’ door de jaren heen inclusief de voorbereidingen op dit evenement, de vele ritten die de VSM op de ProRail-sporen heeft gereden, onderhoud aan locomotieven, rijtuigen en de spoorbaan. Ook wordt aandacht besteed aan één van de transporten van nieuw materieel uit het buitenland naar de VSM.

Naast stoomlocomotieven heeft de VSM ook rijvaardige diesellocomotieven van NS-serie 2200 en 2400. (foto: VSM)

Op 29 september 1975 poseert ex-DB locomotief 94 1055 (later 094 055-1) van de pas opgerichte Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM bij station Eerbeek. Deze locomotief werd gebouwd in 1921 door Hannoversche Maschinenbau AG en in 1976 gesloopt.(foto: Jan Oosterhuis)