Rotterdam-avond

Op de Rotterdam-avond zal het railvervoer in de regio Rotterdam in het heden en verleden aan bod komen in de vorm van zes presentaties door leden van de NVBS-afdeling Rotterdam:
1) ‘Rondrit per historisch Allan-stel’ door Jos Schmitz
Op 13-10-2018 mochten alle bestuursleden van de NVBS mee op een rondrit door Rotterdam met het historische Allan-stel. Niet alleen de rit per tram, maar ook de stad Rotterdam komt op deze avond aan bod.
2) ‘Havensporen en havenlijnen’ en ‘Metro in Rotterdam’ door Cor Engelbert
Goederentreinen naar, van en op terreinen in havengebied. Vaak situatie jaren ‘90, maar ook recenter. Daarna aandacht aan de metrolijnen binnen de gemeentegrens Rotterdam.
3) ‘Het is niet altijd zonneschijn’ door Wim van der Ent
In mindere weersomstandigheden hoort de tram ook te rijden en het is juist dan voor de fotograaf interessant. U krijgt foto’s te zien, die in de loop der jaren bij minder mooi weer zijn gemaakt van de Rotterdamse trams.
4) ‘Het Oostplein, al eeuwen een knooppunt’ door Nico Booij
Het Oostplein is al heel lang een knooppunt van railgebonden en ander vervoer. We zullen zien hoe deze plek zich heeft ontwikkeld en welke vormen van railvervoer er zo al te vinden waren en zijn.
5) ‘Raampjestreinen in de Rijnmond’ door Frans Blanker-Halstein
De liefhebbers van goederenvervoer noemen reizigers-treinen spottend ‘raampjestreinen’, alsof deze minder interessant zouden zijn. Het tegendeel is waar, ook rond Rotterdam biedt het reizigersvervoer veel variatie.
6) ‘Het trambeeld begin jaren tachtig’ door Paul van Baarle
Allanstellen, kleine/grote Schindlers, geel & ludiek gekleurde Düwags – we wanen ons voor even terug in het Rotterdamse straatbeeld van ongeveer 35 jaar geleden.
Ook voor niet-Rotterdammers een avond om niet te missen.