De locomotieven van de series Ae 6/6 en Re 6/6 van de SBB

Sef Rameckers

De locomotieven van de serie Ae 6/6 kwamen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw in dienst en waren oorspronkelijk ontworpen voor het zware reizigers- en goederenvervoer over de Gotthardpas. Later reden ze ook op de BLS lijn tussen Bern en Dommodossola. Door het aanmerkelijk grotere vermogen van de Ae 6/6 met 5380 pk ten opzichte van de oudere Ae 4/7 waren voorspan- en opdruklocomotieven op deze trajecten niet meer nodig.
Van deze eenheidslocomotieven werden er maar liefst 120 gebouwd en deze in serie ge-bouwde machines kregen voor als eerste in de Zwitserse geschiedenis kanton- en ge-meentewapens en de bijbehorende wapenschilden. Voor een deel waren de locomotieven voorzien van verchroomde sierstrepen en hadden ze een “snor” aan de voorzijde. Deze versiering was typerend voor de Ae 6/6. Echter aan het einde van de 20e eeuw werden de locomotieven van de serie Ae 6/6 vanwege hun lage dienstsnelheid allen nog maar ingezet voor het goederenvervoer.
De twee drie-assige draaistellen van de Ae 6/6 waren vrij lang en veroorzaakten veel slij-tage aan de binnenzijde van de spoorstaafkoppen in bogen en in wissels. In 1969 wendde de SBB zich tot de toenmalige hofleveranciers SLM en BBC voor de ontwikkeling en bouw van een nieuwe locomotief met drie draaistellen in de opstelling Bo’Bo’Bo, en zij kregen de typeaanduiding Re 6/6. Ze hadden het voordeel dat ze in bogen veel ‘gelediger’ waren en dus minder slijtage veroorzaakten. Ook hadden de Re 6/6 locomotieven tweemaal zoveel vermogen als hun voorganger Ae 6/6 en waren dan ook met een vermogen van 11.000 pk voor deze tijd de sterkste elektrische in serie gebouwde locomotieven van Europa.
De Ae 6/6 kwam op het spoor in dennengroene kleur en verkleurde in de jaren van groen naar rood. En nog veel later in de 21e eeuw kregen ze de Cargo Look, blauw/rood en met een grote witte tekst Cargo.

Illustratie

Illustratie

De Re 6/6 verdrong haar voorganger steeds meer van het Zwitserse spoor en net als de Ae 6/6 werden de locs die ook in de dennengroene kleur op spoor kwamen, omgekleurd naar rood en later naar de Cargo Look.
In 2013 werden de laatste Ae 6/6 locomotieven buiten dienst gesteld en kwamen na 60 jaar trouwe dienst terecht op de sloopplaats in Biasca. De Re 6/6 daarentegen is nog steeds bedrijfsvaardig en functioneert zelfs nog zo betrouwbaar dat de SBB dit jaar aan alle bedrijfsvaardige locomotieven weer een update gaat uitvoeren om ze tot 2027 in dienst te kunnen houden.

Laat U zich verrassen tijdens deze presentatie over de bouw, uitvoeringen,
kleurstellingen en de techniek van de Ae 6/6 en Re 6/6 locomotieven van de Zwitserse Spoorwegen.