De Grote Stoomtreinreis

Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk (Leidschendam)

Garratt 525 (Class 14A) samen met Garratt 607 (Class 16A) voor de speciale trein The Union Limited op het baanvak Heany Junction — Mbalabala — West Nicholson in Zimbabwe.(foto: Bert van der Kruk)

Een nostalgische avond voor de echte stoomliefhebber waarin we teruggaan naar de tijd dat in veel landen de stoomlocomotief nog onmisbaar was. Begin 70-er jaren was West- Duitsland het dichtstbijzijnde bedevaartoord waar nog zo′n 15 series te bewonderen waren, maar ook in bijvoorbeeld Oostenrijk was het zwarte stoomros nog op enkele zijlijnen aan te treffen. Maar toen in de westerse landen de vuren onder de ketels bijna definitief waren gedoofd, werden de hobbyreizen van presentator Bert van der Kruk al spoedig verlegd naar de Oostbloklanden en verre bestemmingen buiten Europa. Gelukkig zijn in veel landen die al eerder ontstoomd waren nog heel wat stoomlocs rijvaardig bewaard gebleven waarmee prachtige excursieritten gereden kunnen worden. Vanavond zul je deze boeiende en levendige tractiesoort nog een keer in aktie kunnen zien van boven de poolcirkel tot over de evenaar. Van de machtige 2-C-1 sneltrein-machines en imposante Garratt locomotieven tot grote en (heel) kleine tenderlocs, ook op tandrad trajecten. Tientallen series en loctypen, op breed-, normaal- en smalspoor, in West en Oost Europa, Rusland, USA, Turkije, Zuid Afrika, Zimbabwe, India, Pakistan, Indonesië en China zullen in dit programma massaal het rookverbod negeren.

Een machinist, een stoker, een kolentremmer en 2 zandstrooiers vormen de bemanning op deze kleine zadeltankloc die met een trein naar Darjeeling (India) na een klim van 2000 meter bijna het hoogste punt op 2258 meter heeft bereikt. (foto: Bert van der Kruk)