De grote stoomtreinreis

Dia presentatie: Bert van der Kruk

Een nostalgische avond voor de echte stoomliefhebber waarin we teruggaan naar de tijd, dat in veel landen de stoomlocomotief nog onmisbaar was. Begin jaren ’70 was West-Duitsland het dichtstbijzijnde bedevaartsoord waar nog zo’n 15 series te bewonderen waren. Ook in bijvoorbeeld Oostenrijk was het zwarte stoomros nog op enkele zijlijnen aan te treffen.
Maar toen in de westerse landen de vuren onder de ketels bijna definitief waren gedoofd, werden de hobbyreizen al spoedig verlegd naar de Oostbloklanden en verre bestemmingen buiten Europa. Gelukkig zijn in veel landen die al eerder ontstoomd waren nog heel wat stoomlocs rijvaardig bewaard gebleven, waarmee prachtige excursieritten gereden kunnen worden. Vanavond zult u deze boeiende en levendige tractiesoort nog een keer in actie kunnen zien van boven de poolcirkel tot over de venaar. Van de machtige 2-C-1 sneltreinmachines en imposante Garrett locomotieven tot grote en (heel) kleine tenderlocs, ook op tandrad trajecten. Tientallen series en loctypen, op breed-, normaal- en malspoor,
in West- en Oost-Europa, Rusland, USA, Turkije, Zuid-Afrika, Zimbabwe, India, Pakistan, Indonesië en China zullen in dit programma massaal het rookverbod negeren.