Colorado, een railfanparadijs

Presentatie door Frans van Sabben

De Verenigde Staten van Amerika komen niet erg vaak in beeld in het RTA. Vanavond neemt Frans van Sabben ons er mee naar toe met de presentatie van een programma waarin foto’s worden geprojecteerd van stoom- en dieseltreinen, maar waarin ook aandacht is voor de natuur en veel historie.

De staat Colorado in Amerika is een echt eldorado voor Railfans. Naast moderne doorgaande routes vol met dreunende dieseltreinen bestaan er talrijke unieke historische museumlijnen, waar tijden uit het verleden bewaard zijn gebleven. In deze presentatie passeert de “Amtrak South West Chief” de enige nog bestaande armseinen in de USA. We sporen door de Royal Gorge Canyon, beklimmen met de tandradbaan in Manitou de Pike’s Peak, volgen de Joint Line naar de “1 mile high city” Denver en in Golden bezoeken we het stomende Colorado Railway museum. Via de Big 10 curve, een kort bezoek aan de Georgetown Loop RR en de Moffat tunnel gaat de route westwaarts, waarbij het plaatsje Nederland niet wordt vergeten.

Colorado staat borg voor prachtig natuurschoon. Via Moab (Utah) met de beroemde Arches, de Dead Horse curve met uitzicht op de Colorado rivier, rijden we naar Silverton. De Durango & Silverton RR en de Cumbres & Toltec Scenic Railroad vormen met hun indrukwekkende stoomtractie twee unieke parels uit het verleden en behoren tot de top Scenic Railroads van de wereld. We eindigen de rondreis via Santa Fe terug in Dallas, waar in een indrukwekkend museum de historie wordt bewaard.