Colorado, een railfan-paradijs

Presentatie door Frans van Sabben

De staat Colorado in Amerika is een echt eldorado voor railfans. Naast moderne doorgaande routes vol met dreunende dieseltreinen bestaan er talrijke unieke historische museumlijnen, waar tijden uit het verleden bewaard zijn gebleven. In deze presentatie passeert de Amtrak South West Chief de enige nog bestaande armseinen in de USA. We sporen door de Royal Gorge Canyon, beklimmen met de tandradbaan in Manitou de Pike’s Peak, volgen de Joint Line naar de 1 mile high city Denver en in Golden bezoeken we het stomende Colorado Railway Museum.

Via de Big 10 curve, een kort bezoek aan de Georgetown Loop RR en de Moffat-tunnel gaat de route west­waarts, waarbij het plaatsje Nederland niet wordt vergeten. Colorado staat borg voor prachtig natuur­schoon. Via Moab (Utah) met de beroemde Arches, de Dead Horse curve met uitzicht op de Colorado-rivier, rijden we naar Silverton. De Durango & Silverton RR en de Cumbres & Toltec Scenic Railroad vormen met hun indrukwekkende stoomtractie twee unieke parels uit het verleden en behoren tot de top Scenic Railroads van de wereld.

We eindigen de rondreis via Santa Fe terug in Dallas, waar in een indrukwekkend museum de historie van 22 november 1963 streng wordt bewaakt.

C&TSR 480 klaar voor vertrek uit Chama Station. Foto: Frans van Sabben.