Brandenburg

Presentatie door Peter Doove

Let op: deze bijeenkomst vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. Aanvang 19.45 uur (zaal open 19.00 uur) tot uiterlijk 22.30 uur. De winkel is deze avond geopend van 19.00 tot 19.45 uur.

Rondom Berlijn strekt zich Brandenburg uit. Het is na Mecklenburg-Vorpommern de minst dichtbevolkte deelstaat. Potsdam, de hoofdstad, is met 183.000 inwoners de grootste stad. Potsdam ligt aan de S-Bahn Berlijn en heeft een trambedrijf. Het wereldberoemde paleis Sans Souci is de belangrijkste toeristische trekpleister. De andere grote steden zijn Cottbus met 100.000 inwoners, Brandenburg a.d. Havel (71.000) en Frankfurt Oder (59.000). Niet bepaald “grote steden” maar wel met ieder hun eigen trambedrijf.

Potsdam Hbf, 5 augustus 2011. Foto: Peter Doove.

Cottbus heeft een trambedrijf, een recreatiegebied met o.a. een dierentuin en een Parkeisenbahn. In Domstad Brandenburg a.d. Havel bezoeken we een Industriemuseum. En we nemen een kijkje bij station en tram. Door Frankfurt Oder zien we de historische trams rijden. En er is een impressie van de ochtendspits.

In Cottbus begon eens de smalsporige Spreewaldbahn. We kijken rond in het Spreewald en zoeken naar overblijfselen van dit bedrijf. De Buckower Kleinbahn vinden we halverwege Berlijn en Küstrin/Kostrzyn aan de voormalige Ostbahn. Van deze elektrische museumlijn is een reportage te zien. De elektrische installatie is identiek aan die van de Berlijnse S-Bahn.

Prignitzer Kleinbahn, 6 augustus 2011. Foto: Peter Doove.

Tenslotte gaan we naar het noordwesten voor een bezoek aan de Prignitzer Kleinbahn “Pollo”. Op een stukje van het ooit uitgestrekte net rijdt de museumtrein getrokken door een V10C.

Ik begin met een korte PowerPointpresentatie met achtergrondinformatie. De films geven een mooi overzicht van de bezoeken die ik tussen 2009 en 2016 aan Brandenburg bracht.