Bollen door België

Presentatie door Marco Moerland

Veel tramliefhebbers bezochten met plezier en fascinatie de laatste restanten van het Belgische buurtspoornet. Na opheffing van de streektrams in de groep Antwerpen in 1968 bestonden er nog slechts geïsoleerde netten rond Brussel, in Henegouwen en langs de Belgische kust. Op een enkele plek was nog een laatste motortram actief.

Ooit was het landelijke tramnet gigantisch en reed er een enorm aantal stoom-, diesel en elektrische trams van de meest uiteenlopende soorten. In de gloriejaren bestond er een vrijwel aaneengesloten net van voorstads- en streektramlijnen doorheen gans België. In kleine steden zoals Mechelen, Brugge, Oostende en Namen voerde de NMVB ook stadstramdiensten uit. De meeste landelijke verbindingen werden nog lang met stoomtrams en vanaf de jaren dertig met autorails bediend. In 1945 bestond er een tramnet met een lijnlengte van 4769 kilometer. Daarvan was in 1980 nog slechts 205 kilometer over.

Aan de hand van oude prentbriefkaarten en gedigitaliseerde foto’s maken we in de gulden jaren van de Belgische buurtspoorwegen een tocht van de Nederlandse naar de Duitse en Franse grens waarbij we geheel België doorkruisen. Laat u aan de hand van onbekende opnames verrassen door de veelheid aan trammaterieel, steden en landschappen bij onze zuiderburen.