Bijzonder Spoorvervoer in 1993

Wederom een boeiende filmavond gepresenteerd door cineast
Sef Rameckers.

Het Einde van de Golfoorlog

Met Diesellok 215-111-6 maken een rit van Aken West naar Mönchen-Gladbach( Wickrath ) voor het ophalen van een trein met Legervoertuigen afkomstig van de Golfoorlog.
Na het beëindigen van de Golfoorlog was veel legermaterieel niet meer nodig en moest dit terug naar Engeland en Amerika.
Tijdens deze rit halen wij de ruim 400 meter lange trein bestaande uit Rongenwagens met Engels en Amerikaans legermaterieel op in Mönchen-Gladbach om deze vervolgens naar het Belgische Montzen te brengen alwaar de trein verder zal worden gebracht naar de Antwerpse Haven.
Tijdens deze rit krijgt u een indruk van hoe het er tijdens een rit in de cabine van een lok er aan toegaat. Welke trein er in de omloop werden gebracht wist niemand daar militaire transporten niet vooraf bekend werden gemaakt.

De laatste kolen van het Akense Steenkoolbekken.

Verder neemt Sef U mee met een lok van de Serie 215 van Herzogenrath naar Siersdorf om daar de laatste 22 Zelflossers met fijnkool op te halen, om deze vervolgens via omgekeerde richting naar de Mijn Anna-Jacoba in Hückelhoven te brengen.
In 1993 werden twee van de laatste Steenkoolmijnen in het Akense Steenkoolbekken in Alsdorf en Siersdorf gesloten.

Voorafgaande aan de ritten bracht ik een bezoek aan het seinhuis van Herzogenrath waar het allemaal begon, met leuke fragmenten gefilmd vanuit het seinhuis en het destijds nog druk bereden traject en het afwikkelen van af- en aanrijdende goederentreinen afkomstig van de nu verdwenen fabriek van Vetrotex, de Glasfabriek, en de reeds verwenen mijnindustrie uit deze streek. Beide films werden gemaakt in 1993.