Berliner Metamorphosen – deel 2

door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Van 1956 tot 1990 maakten de treinen van Berlin, Hauptstadt der DDR naar Potsdam v.v. een enorme omweg via de Berliner Aussenring om West-Berlijns gebied te mijden. Op 26 juni 1987 stopte zo’n trein in het 3 kilometer buiten de stad aan de Aussenring gelegen Potsdam Hauptbahnhof.

Op 30 april 1984 passeert een REKO-driewagenstel, ingehaald door een himmelblauer Trabant, een met het oog op de aanstaande 1 mei-viering versierde Plattenbau-flat aan de Allee der Kosmonauten in Berlin-Biesdorf.