Berliner Metamorphosen deel 2

Presentatie: John Krijgsman

Op 9 november 2016 presenteerde John bij ons zijn eerste deel over Berlijn. Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
Hij bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo?n 12.000 dia?s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto´s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan 40 jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Op de Dag van de Arbeid werd de Berliner S-Bahn in het oostelijk stadsdeel uitgedost met de DDR-vlag en de rode socialistische vlag. Friedrichshagen, 1 mei 1984.

Bahnhof Friedrichstraße was een ingewikkeld grensstation, knooppunt tussen Oost en West, gelegen in Oost-Berlijn. Op 16 november 1989, een week na de val van de Muur, maakte op het afgeschermde perron van de Oostberlijnse S-Bahn niemand zich meer druk om fotografen. Foto’s: John Krijgsman.