Berliner Metamorphosen

door John Krijgsman

John Krijgsman vertoont beelden bij verhalen over de stad met vier sectoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, spookstations en de Deutsche Reichsbahn in Oost en West en hoe alles na 1989 weer samensmolt.
Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 werd voltooid. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd, en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep.

De Berlijnse tram in de Edisonstraat in 1984.

Toen begon de volgende grote verbouwing, om de rails in en rond de stad aan te passen aan de nieuwe tijd.
Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram, U-Bahn en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot de meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar toch rijden er een kwart eeuw na de val van de muur nog altijd railvoertuigen van DDR-fabrikaat in de dagelijkse dienst. De presentator bezocht Berlijn en omstreken meer dan honderd keer. Uit zo′n 10.000 opnamen koos hij er driehonderd om de tegenstellingen tussen verleden en heden te illustreren.

Wij vragen U beleefd tijdig aanwezig te zijn!
Een boeiende presentatie welke wij bijzonder aanbevelen!