Amsterdam in het interbellum

Rail Theater Amsterdam RTA

Basis van dit digitale diaklankbeeld over de Hoofdstad in de jaren tussen de beide wereldoorlogen is het wel en wee van het Amsterdamse trambedrijf, met volop aandacht voor het lijnennet en het materieel van de Gemeente Tram, dat in die periode grotendeels uit Union-motorrijtuigen bestond, aangevuld met onder meer de blauwe wagens en tweedehands trams uit Utrecht. Met de Eenmanwagens trachtte men de kosten te drukken.
Ook de autobus en het vervoer over het water komen aan bod, alsmede de Gooische Tram en de N.Z.H.
De spoorwegen vierden in 1939 hun eeuwfeest. De spoorwegwerken in Amsterdam-Oost brachten grote veranderingen.
De luchtvaart maakte snel vervoer naar o.a. Nederlandsch-Indië mogelijk. In 1934 won de ′Uiver′ de luchtrace Londen – Melbourne.
Maar ook het dagelijkse leven in de stad neemt een ruime plaats in. Wij gaan in op zaken als huisvesting, politiek, handel & nijverheid, gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis en sport. In 1928 vonden de 9e Olympische zomerspelen in Amsterdam plaats. In 1929 legde een grote brand het Paleis voor Volksvlijt in de as.
De crisisjaren werden gekenmerkt door woningnood, oproer en de uitvoering van het Boschplan. De Duitse bezetting luidde een duister tijdperk in.
Dit programma, waarin ook geluidsopnamen van artiesten als Lou Bandy en Louis Davids ten gehore worden gebracht, biedt voor elk wat wils en is daarom zeer geschikt om ook bekeken te worden door hen die niet speciaal in het openbaar vervoer geïnteresseerd zijn. Neemt u dus gerust uw vrouw, vriend(in) of buren mee.
Dit programma, naar een idee van Aad de Wolf samengesteld door René van Lier en Tom Tand, wordt gepresenteerd door het Railtheater Amsterdam.

Gemeente Tram 230 op het Rokin, april 1930.

Weesperpoort Station.