ALV 2013

Restanten van de spoorlijn naar Amersfoort in Kesteren, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Restanten van het station Woudenberg-Scherpenzeel, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

De PON-lijn eindigt in Leusden, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Kesteren, het spoor loopt dood op het stootblok. 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Spoorviaduct over de Oudenhorsterlaan bij Scherpenzeel, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Wandelpad tussen Veenendaal en Woudenberg, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Restanten van de overweg Hamersveldseweg bij Leusden, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Fluitbord voor de overweg in Leusden waar nooit meer een trein zal komen, 4 augustus 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Sporen uit het verleden 11: Kesteren – Amersfoort

Voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van de NVBS op zaterdag 13 april 2013 organiseert de Stichting NVBS-Excursies een korte spoorzoekersexcursie naar de restanten van de spoorlijn Kesteren – Amersfoort. Deze HIJSM-lijn waarover ooit internationale treinen reden, dolf het onderspit in de Tweede Wereldoorlog met de verwoesting van de spoorbrug bij Rhenen. Het baanvak Leusden – Rhenen werd vanaf 1972 ook voor het goederenvervoer gesloten, maar sinds 1981 rijdt NS weer met reizigerstreinen tussen Utrecht en Rhenen. De voormalige spoorlijn is rijk aan wachtposten en ook het stationsgebouw van Woudenberg staat nog overeind. Deze overblijfselen, gecombineerd met fraaie wandelmogelijkheden in een landelijke omgeving maken een bezoek de moeite waard.

De excursie start rond 9.21 uur in een naast het station van Rhenen gelegen etablissement met koffie en appelgebak. Om 10.00 uur rijdt de bus naar Kesteren en vervolgens via Veenendaal naar Woudenberg. Onderweg worden enkele korte wandelingen georganiseerd, waarbij Jan van Oeveren de geschiedenis van de spoorlijn tot leven brengt. Vanuit Woudenberg gaat het via Leusden naar Amersfoort waar de bus rond 13.40 uur bij de ALV-vergaderlocatie arriveert, op enkele minuten gaans van station Amersfoort Vathorst.

Aanmelding is mogelijk door vóór 31 maart 2013 het excursiebedrag van € 22,50 (niet-leden € 27,50) over te maken op betaalrekening 636691 van de Stichting NVBS-Excursies in Hoofddorp met vermelding van lidmaatschapsnummer en de code ’HIJSM’, voor niet-leden aangevuld met de aanduiding ‘-NL’; graag naam en adres van de deelnemer vermelden. Voor deze excursie zijn 62 plaatsen beschikbaar, inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding. Bij overtekening hebben leden voorrang op niet-leden. Deelnemersbewijzen worden in de week van 8 april verzonden. Contactpersoon is Ronald Bokhove.

Organisatie

Reisdatum

13 april 2013

Startpunt

Rhenen

Eindpunt

Amersfoort Vathorst

Prijzen

€ 22,50 voor leden
€ 27,50 voor niet-leden

Aanmelding

tot 31 maart 2013

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

maximaal 62

Bijzonderheden

Bij overtekening hebben leden voorrang

Contactpersoon