66 jaar Indonesische spoorwegen — Het begin van een nieuw tijdperk

Foto en film presentatie: Ir. W. Widoyoko

Van de ongeveer 6000 km spoorwegnet op Java en Sumatra van voor de Tweede Wereldoorlog is nu nog ± 4700 km operationeel, zowel voor het goederen- als het personenvervoer.

Na de oorlog ging het niet zo goed met de spoorwegen. Vooral met de conditie van de infrastructuur ging het bergafwaarts. Er werd weinig geïnvesteerd en de concurrentie met het auto- en busvervoer maakte de situatie nog erger. Veel van de zijlijnen werden gesloten en op het grootste deel van de hoofdlijnen gebruikte men nog de oude rails uit de tijd van de Staatsspoorwegen van voor de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’80 en ’90 komt er een beetje verbetering op het gebied van het spoorwegmaterieel door oprichting van de spoorwegindustrie (PT INKA) in Madiun in 1981. Er zijn ook kleine verbeteringen in de spoorweginfrastructuur. Begin deze eeuw besefte de regering hoe belangrijk de spoorwegen zijn, vooral voor het personenvervoer op het dichtbevolkte eiland Java. In 2005 richtte de minister van transport de "Directorate General of Railways" op om de ontwikkeling van de spoorwegen te bevorderen. Daarvoor vielen spoorwegzaken onder de "Directorate General of Land Transportation".

In het tweede deel wordt een DVD over de spoorwegen in de Preanger hoogvlakte tussen Purwakarta — Bandung — Tasikmalaya — Banjar vertoond. Deze berglijn behoort tot de mooiste spoorweglijnen van Java. De DVD "PARAHYANGAN PASS" geeft een beeld over de situatie van de spoorwegen in West Java in het begin van de 21ste eeuw. Ook zal in deze presentatie over de laatste ontwikkeling en de toekomst van spoor- en tramwegen in Indonesië worden gesproken.

"Argo Lawu", de eendaagse express trein Bandung -Surabaya in de Preanger hoogvlakte opJava.Foto:Ir. W.Widoyoko