65 Jaar Indonesische spoorwegen
Dia- en dvd-programma door ir. Widoyoko.
-Van de ongeveer 6.000 km spoorwegnet in Java en Sumatra van voor de tweede wereldoorlog rest nu ongeveer 4.700 km die nog operationeel zijn, zowel voor goederen als personen vervoer.
Na de oorlog ging het niet zo goed met de spoorwegen en vooral met de conditie van de infrastructuur ging het bergafwaarts. Er was weinig geïnvesteerd en de concurrentie met het auto/bus vervoer maakte de situatie nog erger. Veel van de zijlijnen waren gesloten en het grootste deel van de hoofdlijnen gebruiken nog de oude rails die stamt uit de tijd van de Staatsspoorwegen, van voor de tweede wereldoorlog. In de jaren 80 en 90 komt er een beetje verbeteringen op het gebied van het spoorwegmaterieel door oprichting
van de spoorwegindustrie (PT INKA) in Madiun in 1981. Er zijn ook kleine verbeteringen op de spoorweginfrastructuur.
Begin deze eeuw beseft de regering hoe belangrijk de spoorwegen zijn, vooral voor het personenvervoer op het dichtstbevolkte eiland Java. Eindelijk in het jaar 2005 richt de minister van transport de "Directorate General of Railways" op, om de ontwikkeling van de spoorwegen to bevorderen. Voorheen, zaten de spoorwegzaken onder de "Directorate General of Land Transportation".
In het tweede deel van de presentatie zal een DVD over de spoorwegen in Preanger hoogvlakte tussen Purwakarta — Bandung — Tasikmalaya — Banjar, worden gedraaid, deze berglijn behoort tot de mooiste spoorweglijn van Java. De DVD getiteld "PARAHYANGAN PASS" geeft een beeld over de situatie van de spoorwegen in West Java in het begin van de 21ste eeuw.
De laatste ontwikkeling en de toekomst van het spoor- en de tramwegen in Indonesië zal worden besproken in deze presentatie en de 65 jaar spoorwegen in Indonesië in het algemeen.
Foto collectie Gerard de Graaf