44 Jaar spoorwegfotografie

diaprogramma door Aad de Meij

Vanavond maken we een reis door de tijd, grotendeels in eigen land maar ook daar
buiten. De digitale technieken maken een mix van oude nooit eerder vertoonde zwartwit negatieven, foto's, dia-s en hedendaagse opnamen mogelijk. Opnamen van "toen" worden afgewisseld door kiekjes van "nu", vaak genomen op dezelfde locatie. Laat u verbazen over wat er in ruim veertig jaar is veranderd. Vertrekpunt is station Voorburg, dat in 1987 door de verplaatsing naar het hooggelegen spoor een giga metamorfose onderging. Tramlijn 36 werd tramlijn 10 en was het domein van alle PCC-typen en werd in de 21e eeuw gedegradeerd tot spitslijn.
De NS-"lijnwerkplaats" Leidschendam was ooit thuishaven van alle typen stroomlijnmaterieel en de nabij gelegen Hofpleinspoorlijn werd een proeftuin voor het
Mat′36 tot en met de Sprinter, tot de komst van RandstadRail. Den Haag Staatsspoor
werd Den Haag Centraal en ook de transformatie van de eens zo simpele stations
Mariahoeve en Laan van N.O.Indië zorgde voor een ware cultuurschok. Een 8-daagse
tienertour voor 40 gulden bracht uw presentator in de jaren ′60 tot ver buiten de Randstad! In dagtocht één werd via Leiden—Uithoorn—Mijdrecht—Amsterdam-Alkmaar naar het verre Leeuwarden gereisd. Het leverde een rijke buit aan fotomateriaal op van treinstellen (inclusief de statige TEE), locomotieven, bussen en trams. Bello stond nog te roesten in Bergen aan Zee en de twee- en drieassige trams in Amsterdam maakten plaats voor de rampzalige Combino′s van Siemens. Diverse sloperijen deden hun uiterste best prachtig spoorwegmaterieel naar de andere wereld te helpen. "Museale bestemming? Nooit van gehoord". Latere dagtrips leidden o.a. naar Zwolle, Arnhem, Nijmegen (o.a. trolleybus en het bezoek van "de" 18 323) en Maastricht. Van hier uit werden Aachen, Gelsenkirchen en Mönchengladbach bezocht met beelden van stoomlocs en trams op locaties waar thans op hobbygebied nauwelijks meer iets te beleven valt. In België wemelde het in de jaren ′60 van tramlijnen. Tenslotte naar Rotterdam, waar we de laatste stuiptrekkingen van de robuuste 4-assers meebeleven en afscheid nemen van het "Luchtspoor". Na de RTM-Rosestraat eindigen we in Den Haag Hollands Spoor "toen en nu", waarna PCC 1001 ons weer keurig aflevert op ons vertrekpunt Station Voorburg.

Rotterdam luchtspoor, laatste trein Foto Aad de Meij