44 jaar spoor- en tramfotografie

Beamerpresentatie door Aad de Meij

Vanavond maken we een reis door de tijd, grotendeels in eigen land, maar ook in de ons omringende landen. Dankzij moderne digitale techniek een mix van oude nooit eerder vertoonde zwart-wit negatieven, foto's en dia′s tot hedendaagse digitale opnamen. Beelden van "toen" afgewisseld door plaatjes van "nu", vaak op dezelfde locatie. Verbaas u over wat in ruim veertig jaar is veranderd op het gebied van onze hobby.
Vertrekpunt is station Voorburg, dat in 1987 door de verplaatsing naar het hooggelegen spoor een gigantische metamorfose onderging. Verderop de NS-lijnwerkplaats Leidschendam, ooit thuishaven van alle typen stroomlijnmaterieel. De nabije Hofpleinlijn werd een proeftuin van Mat′36 tot en met de Sprinter en de komst van RandstadRail. Den Haag StaatsSpoor werd Den Haag Centraal, de ombouw van de eens zo simpele stations Mariahoeve en Laan van NO Indië zorgde voor een ware cultuurschok. Een 8-daagse Tienertoer voor 40 gulden bracht de presentator in de jaren ′60 tot ver buiten de Randstad. De eerste dag via Leiden, Uithoorn, Mijdrecht, Amsterdam en Alkmaar naar het verre Leeuwarden. Het leverde een rijke buit aan fotomateriaal op, zoals statige TEE-treinstellen en een roestige Bello te Bergen aan Zee. Latere dagtrips voerden o.a. naar Zwolle, Arnhem, Nijmegen (incl. trolleybus) en Maastricht.
Bezoeken aan Aachen, Gelsenkirchen en Mönchengladbach leverden beelden op van stoomlocs en trams op locaties waar thans op hobbygebied nauwelijks nog iets te beleven is. Het fotograferen van DR-stoomlocs te Berlin Zoo verliep niet geheel probleemloos, maar het vereeuwigen van de laatste tramlijn 55 in Berlin West was een makkie. In België wemelde het in de jaren ′60 van de trambedrijven en -lijnen, aanleiding voor fotosafari′s naar Charleroi, Bergen/Mons, Brussel en de Kustlijn. Tenslotte Rotterdam met de laatste stuiptrekkingen van de robuuste 4-assers en afscheid van het Luchtspoor. Na een kijkje bij de RTM-restanten in de Rosestraat voor de laatste keer in de trein, om te eindigen in Den Haag Hollands Spoor "toen en nu", waarna de oer-PCC 1001ons keurig aflevert op het vertrekpunt station Voorburg.