Opname eind jaren â60 gemaakt te Rotteerdam{Foto: Aad de Meij)
Opname eind jaren â60 gemaakt te Dordrecht{Foto: Aad de Meij)
De moderne digitale techniek maakt een mix van oude nooit eerder vertoonde zwart-wit negatieven, foto′s, dia′s en hedendaagse digitale opnamen mogelijk. Opnamen van "toen" worden afgewisseld door kiekjes van "nu", vaak genomen op dezelfde locatie. Laat u verbazen over wat er in ruim veertig jaar is veranderd op het gebied van onze hobby.
Vertrekpunt is station Voorburg, dat in 1987 door de verplaatsing naar het hooggelegen spoor een gigantische metamorfose onderging. HTM-tramlijn 36 werd tramlijn 10 en werd het domein van alle PCC-typen en zou na de eeuwwisseling gedegradeerd worden tot spitslijn.
De NS-"lijnwerkplaats" Leidschendam was ooit thuishaven van alle typen stroomlijnmaterieel en de nabij gelegen Hofpleinspoorlijn werd een proeftuin voor het Mat′36 tot en met de Sprinter, tot de komst van RandstadRail.
Den Haag Staatsspoor werd Den Haag Centraal en ook de ombouw van de eens zo simpele stations Mariahoeve en Laan van N.O.Indië zorgde voor een ware cultuurschok.
Een 8-daagse tienertour voor 40 gulden bracht uw presentator in de jaren ′60 tot ver buiten de Randstad !
De eerste dag werd via Leiden, Uithoorn, Mijdrecht, Amsterdam en Alkmaar naar het verre Leeuwarden gereisd. Het leverde een rijke buit aan fotomateriaal op van treinstellen (inclusief de statige TEE), locomotieven, bussen en trams. Bello stond nog te roesten in Bergen aan Zee en de twee- en drieassige trams in Amsterdam maakten later plaats voor de rampzalige Combino′s van Siemens.
Diverse sloperijen deden hun uiterste best prachtig spoorwegmaterieel naar de andere wereld te helpen. "Museale bestemming ?" Nooit van gehoord.!
Latere dagtrips leidden o.a. naar Zwolle, Arnhem, Nijmegen (o.a. trolleybus en het bezoek van "de" 18 323) en Maastricht. Van hier uit werden Aachen, Gelsenkirchen en Mönchengladbach bezocht en dit leverde beelden op van stoomlocs en trams op locaties waar thans op hobbygebied nauwelijks meer iets te beleven valt.
Familiebezoek aan Berlijn in 1967 zorgde voor de eerste kennismaking met een gedeelde stad en een muur, die toen nog 22 jaar voor de boeg had. Het fotograferen van DR-stoomlocs te Berlin Zoo verliep niet geheel probleemloos maar het vereeuwigen van de laatste tramlijn in 55 in Berlin West was een makkie.
In België wemelde het in de jaren ′60 van trambedrijven en —lijnen en was aanleiding voor fotosafari′s naar Charleroi, Bergen, Brussel en de Kustlijn.
Tenslotte nemen we een kijkje in Rotterdam, waar we de laatste stuiptrekkingen van de robuuste 4-assers meebeleven en afscheid nemen van het "Luchtspoor". Na een kijkje bij de RTM-restanten in de Rosestraat stappen we voor de laatste keer in de trein en eindigen in Den Haag Hollands Spoor "toen en nu", waarna de oer-PCC 1001 ons weer keurig aflevert op ons vertrekpunt Station Voorburg.
Een avond vol trams, treinen, stoomlocomotieven en autobussen, zowel in zwart-wit als kleur.
Opname eind jaren â60 gemaakt te Den Dolder{Foto: Aad de Meij)