Duitse accumotorwagens 515 (ETA 150) uit Gronau bij een inrijsein in Enschede.Foto: Gunter Kuschy

Smalspoorlok 99 1582 van de Preßnitztalbahn met reizigerstrein te Jöhstadt (1983).Foto: Gunter Kuschy

Uit het archief van Gunter Kuschy zien we vanavond historische beelden van de Museumbuurtspoorweg (MBS), die tot de aanleg in 1975 van Rijksweg 35 vanaf Enschede richting Boekelo en Haaksbergen liep. Daarna volgen we de grensverbinding Enschede-Gronau vóór de sluiting in 1981 en na de heropening in 2001. We reizen verder met Gunter mee naar de DDR, waar hij vele Oost-Duitse smalspoorlijnen achter het IJzeren Gordijn bezocht. We maken, grotendeels vóór de Wende in 1989, een rondreis langs deze gemoedelijke "Bimmelbahnen", waar stoomtractie de dagelijkse praktijk was. We bezoeken ondermeer:
RAW Görlitz, Zittau-Oybin-Jonsdorfer Eisenbahn (ZOJE), Preßnitztalbahn, Lößnitzgrundbahn, Döllnitzbahn, Fichtelbergbahn, Weißeritztalbahn, Waldeisenbahn Muskau, Bäderbahn Molli en Rügensche Bäderbahn "Rasender Roland". Een gevarieerde avond genieten van Twentse nostalgie en van "Kleinbahn-Romantik pur", in de tijd van de Deutsche Reichsbahn.

Lok 4 passeert de T3 van de Museumbuurtspoorweg MBS in Haaksbergen (1973), beide loks wachten al geruime tijd op een algehele revisie of restauratie.Foto: Gunter Kuschy