PAUZE

(Noord) Ierland

Beamerpresentatie: Chris Westerduin

In september 2012 bezocht de presenta-tor het Ierse eiland. Vooral het spoorse trok de aandacht tijdens de vakantie omdat we daarover hier maar weinig weten. Als voor-proefje op een nog te maken avondvullend programma neemt hij ons mee naar de spoorwegen van Noord-Ierland en Ierland. Ook een paar museumlijnen komen aan bod, en natuurlijk de tram van Dublin, LUAS.

De werkloze containertrein op de achtergrond vormt het decor van nieuw materieel op de voor-grond in de avondzon te Limerick.


Nederlands materieel in den vreemde

Beamerpresentatie: Paul Muré

De afgelopen jaren is ook Nederlands spoor- en trammaterieel verkocht aan het buitenland. Zo gingen Rotterdamse trams naar Roemenië, evenals de Weense trams die korte tijd in Rotterdam hebben gereden. En er rijden in Polen enkele Wadlopers.
De Stichting NVBS-excursies reisde het materieel achterna tijdens meerdaagse reizen in 2011 naar Roemenië en Polen in 2012. Wij zien een verslag van excursies met trams in Craiova, Braila en Galati en met een Wadloper ten noordwesten van Warschau.

Rotterdam in Roemenië


’In de marge van een jubileum’

Diapresentatie: Hans van Lith

Een jubileum is vaak meer dan alleen een jaartal. Zeker in Zwitserland weten ze een spoorwegjubileum luister bij te zetten. Dat bewees het eeuwfeest van de Jungfrau-bahn in 2012. Talrijke nevenactiviteiten werden ontplooid en diverse publicaties zagen het licht. Uw presentator vertelt erover en geeft voorbeelden uit de marge van dit jubileum.

Rail-impressies van toen …

Diapresentatie: Dirk Elkhuizen

Vanavond maken we een reisje door onze naaste omgeving, te beginnen op de Binkhorst. Daar worden olifanten uit een circustrein geladen, en treft de Fa. Pametex voorbereidingen voor het slopen van spoorwegmaterieel. We gaan te voet en per tram verder de stad in. Bij het Malieveld halen we de olifanten weer in. Het Hollands Spoor is net voor een deel afgebrand, en het "˜blikken viaduct′ is nog van blik.
Veel van wat we zien is inmiddels ver-dwenen of sterk veranderd. Leuke en min-der leuke beelden dus. Verder gaat de reis per trein, soms ook nog met stoom. Rich-ting Delft, Rotterdam en Geldermalsen, en daarna weer retour. We passeren molens en bollenvelden, en soms gaat het op het plaatje alleen maar om de sfeer …

Lijn 10 in Voorburg: een sfeerbeeld ...

Met oliebollen, appelflappen en een glas wijn zal het jaar in gepaste sfeer worden afgesloten. Op deze laatste bijeenkomst van het jaar zullen de volgende vijf presentaties worden gegeven:
Welshpool & Llanfair Light Railway

Diapresentatie: Ger Haaswinders

Welshpool ligt ongeveer 100 km ten westen van Birmingham. In juni 2007 be-zocht uw presentator deze 760 mm smalspoorlijn, die tussen 1903 en 1956 de agrarische gemeenschap met stoomtractie van railvervoer voorzag.
Thans is het een 12,9 km lange museum-lijn met materieel uit o.a. Oostenrijk, Honga-rije en Sierre Leone.
Tijdens zijn bezoek werd er een "Vintage weekend" dienstregeling gereden met reizigers- en goederentrams met onderweg tramkruisingen. Ook reden er gemengde trams met het nodige rangeerwerk om de tram (weer) in de juiste samenstelling te krijgen.

Welshpool & Llanfair Light Railway, halte Castle Caereinion