PAUZE

Welsh Highland Railway
Beamer-filmpresentatie: Fred Hofman

De Welsh Highland Railway is geopend in 1920 en wegens tegenvallende resultaten al weer gesloten in 1937. Het bijzondere traject, met name door de Aberglaslyn vallei, sprak liefhebbers echter tot de verbeelding en vanaf de 2e helft van de 20e eeuw startten de initiatieven om de lijn te herleggen. Vrijwilligers, toeristische instellingen en industriëlen sloegen de handen ineen en in 2011 was de lijn compleet. Uw presentator maakte in augustus 2012 een rit Porthmadog – Caernarfon v.v. Het Stuk bij de Hillegommerbeek
Beamerpresentatie: Hans van Lith

Het Stuk bij de Hillegommerbeek, plotseling opgedoken, schijnbaar uit het niets. Wat breed in de heupen, maar met een slanke hals.… Zonder twijfel waardevol. Het aanvankelijk mysterieuze verleden vertoont echter nog diverse witte plekken. Langzamerhand en na uitgebreid onderzoek tekenen de contouren van afkomst en geschiedenis zich af. De wortels kruipen zelfs terug tot in de negentiende eeuw. Uw presentator vertelt over zijn zoektocht. Met oliebollen, appelflappen en eventueel een glas wijn zal het jaar in gepaste sfeer worden afgesloten. Op deze laatste bijeenkomst van het jaar zullen de volgende presentaties – elk ca. 20 minuten – worden gegeven:

Mariazellerbahn 2.0
Beamerpresentatie: Chris Westerduin

Afgelopen september kwamen de eerste nieuwe treinstellen, type ’Himmelstreppe’, in dienst op de Mariazellerbahn in Oostenrijk. Uw presentator laat u kennismaken met de nieuwe treinstellen maar gaat ook het oude spul niet uit de weg. Daarna kijken we even op de gesloten baanvakken van deze mooie lijn. HTM-lijn 11, een weerzien na 48 jaar
Beamerpresentatie: Edward Kuijper

Toen uw presentator als vijftienjarige in september 1965 eindelijk voldoende geld bij elkaar had gespaard om een kleinbeeldcamera te kopen, wist hij dat hij nog maar een paar weken de tijd had om de laatste HTM-tramlijn met vooroorlogs materieel te kunnen fotograferen. Het werden een paar drukke weekenden, want door de week had de school voorrang…. Ook al zijn er later nog tienduizenden gevolgd, die eerste kleinbeeldopnamen zijn hem altijd dierbaar gebleven.
Toen hij twee jaar geleden begon zijn negatieven te scannen, kreeg hij ze weer onder ogen. Een selectie van die zwart-wit opnamen uit oktober 1965 wordt vanavond getoond.
Het tweede deel is van geheel andere aard. Afgelopen voorjaar volgde uw presentator een fotocursus voor gevorderden en werd er ook een eindopdracht naar eigen keuze van hem verwacht. Hij hoefde daarover niet lang na te denken: het werd “Lijn 11, van Station naar Strand”. Duidelijk was dat het hierbij niet moest gaan om opnamen zoals een tramhobbyist ze meestal maakt. Het is daarom een meer artistieke, soms wellicht zelfs poëtische benadering in kleur geworden van die nog altijd boeiende lijn 11, die ons door zeer diverse delen van Den Haag voert. Daarna: Brünigdampf. Een winterexcursie met stoom vanuit Interlaken via Meiringen naar de Brünigpas. We beginnen in het depot van Interlaken Ost, waar de stoom-trein gereed gemaakt wordt. Dan zet deze terug naar het station, waar we instappen voor een rit langs de Brienzersee naar Meiringen, met enkele stops onderweg. In Meiringen wordt kopgemaakt en komt een tandradstoomloc voor de trein, die ons de Brünigpas op sleept, waar de stoomloc in ijzige omstandigheden achterblijft en de rit wordt voortgezet met een elektrische loc. Treinen in de stad & Brünigdampf
Beamer-filmpresentatie: Paul Muré
Uw presentator doorbreekt de traditie van sfeervolle winterdia’s deze keer met een filmpresentatie. Tijdens de SNE-Winterreis in februari 2013 naar Zwitserland maakte hij een aantal films, waarvan er vanavond twee worden vertoond.

Eerst Treinen in de stad. Een enkele minuten durende impressie van de Chur-Arosa Bahn in de straten van Chur. In deze hoofdstad van het Zwitserse kanton Graubünden rijden dagelijks treinen over straat. Op een vroege ochtend zien we eerst de trein uit Arosa aankomen. Die stopt aan de halte Chur Stadt en vervolgt dan zijn weg naar het hoofdstation. Even later nadert de trein naar Arosa. Die bestaat eveneens uit een Allegro-treinstel, maar nu met een flinke sleep rijtuigen erachter. Nadat dit omzichtig de Plessurquai opgedraaid is, stapt een groep wintersporters in en vervolgt de trein zijn weg.