In Dombås begint één van de mooiste treinreizen in Noorwegen over de Raumlijn naar Åndelsnes, gereden wordt met moderne Talent-dieseltreinen (foto: Gerrit Nieuwenhuis, zomer 2013).

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen.
Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo.
Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt.
Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

Trein op de Zweedse Inlandsbanan van Östersund naar Gäliivare. Eén trein per dag noordwaarts en één per dag zuidwaarts, die elkaar in Sorsele kruisen (foto: Gerrit Nieuwenhuis, zomer 2013).

De trein van Bodö naar Trondheim neemt in Fauske de reizigers op, die per bus uit Narvik zijn gekomen (foto: Gerrit Nieuwenhuis, zomer 2013).