MIVA Antwerpen: Stadion in Deurne. NVBS Koninginnedagexcursie op 30 april 1974 . Afscheidsrit met het oude Antwerpse trammaterieel (foto: archief SNR).

Vanavond neemt Bert van Raaij ons mee op een reis door België. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlocale trams, ook wel “buurttrams” of “boerentrams” geheten.
In diverse steden waren de stadstrams nog volop aanwezig. Je krijgt beelden te zien uit dit rijke verleden en deze worden gekoppeld aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen, waar de laatste oude trams plaats moeten maken voor de PCC-cars, die decennia lang het gezicht van de Antwerpse tram zullen bepalen. Ook in de historische stad Gent zullen in de jaren 70 de oude trams voor de PCC-car moeten wijken.
Langs de kust bezoeken we de langste tramlijn van Europa.
Na de pauze steken we de taalgrens over om het destijds zeer uitgebreide tramnet van Henegouwen te bekijken. Ook zien we nog wat beelden uit de jaren 60 van de tram in Mons(Bergen), Verviers en de groene trams van Luik en Charleroi.
Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen.
Zo nu en dan komen er ook treinen en stations in beeld. Daarnaast krijgt de architectuur en het landschap enige aandacht, zowel positief als negatief.
Het uitgebreide tramnet van Brussel bewaren we voor een volgende presentatie.komen er ook treinen en stations in beeld. Daarnaast krijgt de architectuur en het landschap enige aandacht, zowel positief als negatief.
Het uitgebreide tramnet van Brussel bewaren we voor een volgende presentatie.

MIVG : Lijn 1 en 4 in Gent centrum: Kleine Vismarkt. Juli 1985 (foto: Bert van Raaij).