Foto: Bert van Raaij

Foto: Bert van Raaij

Vanavond gaan we op een reis doorBelgië. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlocale trams, ook wel ‘buurttrams’ of ‘boerentram’ geheten.
In diverse steden waren de stadstrams nog volop aanwezig. U krijgt beelden te zien uit dit rijke verleden en deze worden gekoppeld aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen, waar begin jaren ‘70 de laatste oude
trams plaats moeten maken voor de PCC-cars, die decennia lang het gezicht van de Antwerpse tram zullen bepalen. Ook in de historische stad Gent zullen in de jaren ‘70 de oude trams voor de PCC-car moeten wijken. Langs de kust bezoeken we de langste tramlijn van Europa.
In de pauze steken we de taalgrens over om het destijds zeer uitgebreide tramnet van Henegouwen te bekijken. Ook zien we nog wat beelden uit de jaren ‘60 van de tram in Bergen, Verviers en de groene trams van Luik en Charleroi.
Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen.
Zo nu en dan komen er ook treinen en stations in beeld. Daarnaast krijgt de architectuur en het landschap enige aandacht, zowel positief als negatief.
Het uitgebreide tramnet van Brussel bewaar ik voor een volgende presentatie.

Foto: Bert van Raaij