Wie op de hoogte wil blijven van de vele activiteiten van de afdeling Noord kijkt op de Aan deze middag wordt extra opluistering verleend door Ruud Kohlen met zijn wel bekende film “Winterwonderen in Lapland”. Een filmpresentatie over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is. De film vertelt het complete verhaal van de delving van ijzererts in het Zweedse Kiruna en het transport ervan door de schitterende natuur van Lapland en over een ontoegankelijke bergpas naar Narvik in Noorwegen. De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa met bergen tot 2200 meter hoogte; mensen wonen er bijna niet.

Een van de vele fotografische impressies uit de film “Winterwonderen in Lapland”, waarin ook het ertstransport tussen het Zweedse Kiruna en het Noorse Narvik een belangrijke rol speelt.Foto: Ruud Kohlen.

In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -40°C is Ruud erin geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap. Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tractie.
Bezoekers zullen genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel meer dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij. Kortom, een film die ook de natuurliefhebbers zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur. Omdat de locatie tamelijk ver van het station ligt en niet iedereen over een auto beschikt, biedt de Modelspoorgroep vervoer aan tussen het station Emmen Zuid en het clubgebouw.
Wie deze middag wil bezoeken en van deze vervoergelegenheid gebruik wil maken, wordt verzocht contact op te nemen met Roelof Assen, tel. 0591- 36 22 73. Het clubgebouw is ook bereikbaar per openbaar vervoer: Samen met de