Vlak vóór de rook verwoei … door Edward Kuijper

De titel is natuurlijk een verwijzing – met een knipoog – naar het prachtige boek over de WSM van Hans van Lith: Rook waait over het West-land. In de laatste maand vóór de opheffing van het railvervoer tussen Delft en Loosduinen, december 1967, heb ik nog wat opnamen daar-van gemaakt, voornamelijk tussen Westerlee en Loosduinen. Die rook uit de titel was overigens niet alleen dieselrook van de NS-serie 450, maar ook wat kolenrook: de rit met de stoomloc ‘Leeghwater’ door het Westland vond ook in die laatste maand van 1967 plaats. Zwart-witfoto’s uit mijn middelbareschooltijd, nu 49 jaar geleden.

Poeldijk

De Gotthard door Bert van der Kruk

Het Zwitserse Alpenmassief is altijd een grote natuurlijke barrière geweest voor het verkeer tussen zuid en noord Europa. Pas in de 13e eeuw ontstond er een pasweg over de Gotthard.
De aanleg van de Gotthardspoorlijn en de Gotthardtunnel welke in 1882 werd geopend betekende dan ook een geweldige verbetering. Deze spoorlijn die op spectaculaire wijze middels vele keertunnels en kunstwerken is aangelegd om op 1150 meter hoogte onder de Gotthard door te rijden, mag zeker tot één van de meest aansprekende bergspoorlijnen van Europa worden gerekend. Niet in de minste plaats door de locomotieven die hier werden ingezet, waaronder de krokodil die hier eeuwige roem verwierf. Na 134 jaar is de glorietijd echter voorbij, want met de ingebruikname van de nieuwe Gotthardtunnel zullen nu veel meer treinen veel sneller de Alpen kunnen passe-ren. Het oude traject dient dan nog slechts voor het regionale verkeer en zal ongetwijfeld nog wel enkele goederentreinen te verwerken krijgen.
Met een vijftigtal beelden beleeft u vanavond de reis van Erstfeld naar Bellinzona nog een keer.

Illustratie

Architectuur, openbaar vervoer en nog meer … op, langs en in de buurt van de Bezuidenhoutseweg door Frits Kwakkel

Interessant zijn wat betreft de bebouwing en het openbaar vervoer de Prinsessegracht en de Bosbrug. In 1870 kwam aan de Rijnstraat het station van de NRS. De gevelwand van de Bezuidenhoutseweg werd doorgebroken, zodat vanaf 1879 de stoomtram naar Scheveningen kon rijden. Langs de Bezuidenhoutseweg stonden riante landhuizen en veel uitspanningen.
De paardentram werd opgevolgd door een paar elektrische tramlijnen. Waar nu de Utrechtse baan de Bezuidenhoutseweg onderdoor gaat was een leuk tramkruispunt. De Laan van NOI had een pracht aan bomen. Overbosch was vele jaren het eindpunt van de tram. In 1923 werd de tramlijn verlengd naar Marlot. In de jaren dertig kon het daar behoorlijk druk zijn.

Lijn 4 in 1917 op de Bezuidenhoutseweg op weg naar het Stadhuis. Niets rest er nu meer …..

LET OP ! Dit is een WOENSDAG !

Voorbeelden van variatie op het spoor. Foto’s Erik Herbschleb

Voorbeelden van variatie op het spoor. Foto’s Erik Herbschleb

Ook dit jaar sluit de afdeling Den Haag het kalenderjaar weer af met de inmiddels traditionele varia-avond. Onder het genot van een oliebol of appelflap, met koffie of thee en eventueel een glaasje wijn kunt u nog een keer gezellig napraten met uw mede-NVBS-leden en vooruitkijken naar het komende jaar 2017. En natuurlijk bieden wij die avond weer een afwisselend programma. Deze avond is ook altijd voor de minder in spoor of tram geïnteresseerden interessant. Daarom is het wellicht een idee om uw partner, familielid of vrienden eens mee te nemen. U bent allemaal van harte uitgenodigd!

Het bestuur van de afdeling Den Haag – Erik, Hans, Kees en Paul – wenst u alvast een heel mooie jaarwisseling toe en tot ziens in 2017!
Van 2 naar 4 sporen door Dirk Elkhuizen

Een impressie d.m.v. dia’s van de werkzaamheden begin jaren negentig aan de Oude Lijn van ‘De Vink’ tot ‘Het Haantje’. Tevens zien we rijdend materieel dat inmiddels bijna allemaal verdwenen is.

De ombouw naar een viersporig traject is juist begonnen bij station Mariahoeve. Treinstellen 2016 + 2855 als trein 5355 Amsterdam RAI - Den Haag CS, versterkt i.v.m. Huishoudbeurs

Canfrance Estación door Jan Tromp

In het in westen van de Pyreneeën ligt op 1200 m hoogte een tamelijk verlaten station dat zich qua grootte kan meten met het Centraal Sta-tion van Amsterdam. Na een vooral aan de Franse kant moeizaam verlopen aanleg werd Canfranc in 1928 geopend als onderdeel van een internationale verbinding tussen Frankrijk en Spanje. De lijn werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog gesloten maar in de Tweede Wereld-oorlog door de Duitsers gebruikt voor het vervoer van ijzererts en wolfraam naar Duitsland en gestolen goud in omgekeerde richting.
Na 1945 heeft de lijn via Canfranc altijd een kwijnend bestaan geleid totdat in 1970 de lijn aan de Franse zijde na een bizar ongeval geslo-ten werd. Het enige wat nog reed was een dieseltufje naar Zaragoza.
Op dit moment wordt een deel van de plannen voor reactivering van de lijn uitgevoerd. Daarnaast is het dak van het stationsgebouw gere-noveerd.
In deze bijdrage wordt de geschiedenis van de lijn besproken en worden beelden vertoond van een deel van de lijn aan Franse zijde en van het uitgebreide stationsterrein en –emplacement van Canfranc.

Illustratie

Hobby’s van NVBS-er Kees Bal

We gaan eerst een kijkje nemen bij de Tramweg Stichting Scheveningen; de presentator restaureert daar met een groep van ongeveer 20 man diverse trams. U ziet beelden van o.a. de Haagse 294 in de remise Lijsterbesstraat en ook op Scheveningen. Daarna maken we een rit mee in 2015 met het tramstel 58 en 779. Ten slotte beelden van de afgelopen Treinenbeurs in de Broodfabriek te Rijswijk waar een groep NVBS-ers aanwezig was.

Illustratie