NS 1502 met IC naar Venlo te Den Haag CS 1981 (foto: Bert van der Kruk)

Spoorslag ′70 betekende het begin van een grote veranderingsperiode bij NS. In het hele land, ook op grote stations, was nog beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend vanuit vele seinhuizen. Treinstellen mat′46, ′54 en ′64 vormden de basis voor de reizigersdienst, aangevuld door getrokken treinen van blauwe en geel/grijze e-locs met rijtuigen plan E, K, N en W. Op de niet-geëlektrificeerde lijnen waren de rode diesel-enen, -tweeën en -drieën niet weg te denken, soms bijgestaan door getrokken treinen met DE-locs serie 2200 en 2400. Daarnaast waren in de goederendienst en voor het reisbureauvervoer de elektrische veteranen serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig,
Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend veranderen. Knelpunten als de Hembrug en Koningshavenbrug hadden hun langste tijd gehad en verschillende baanvakken werden viersporig uitgebouwd. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Maar ook het sluiten van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn was onderdeel van het nieuwe beleid.
Vanavond passeren tijdens een rondgang door het land fraaie beelden van het materieel en de beveiliging van toen. En soms op plaatsen waar je, zeker in die tijd, als hobbyist niet zo gauw kwam, zoals een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

Mat’46 stoptrein naar Tilburg-West en loc 1219 met goederentrein, station Eindhoven 1981 (foto: Bert van der Kruk)