Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan was anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West- naar Oost-Java. Hoewel het einde van de stoomtractie toen ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende loc-series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs locomotieven van 100 jaar oud. Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde Mallet-locomotieven van de serie CC 50. Ook waren nog heel wat reeds uitgediende exemplaren van andere series in de depots te bewonderen, waaronder nog een paar vierkante stoomtramlocjes. Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlocomotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan locjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöller-locs. Het culturele aspect zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken. Na deze belevenissen op Java wordt Midden-Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlocs in actieve dienst worden vastgelegd. Niet alleen de uit 1967 daterende locomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

Mallet CC 50 in Garut

Mallet CC 50 19 in Purwakarta

Suikerfabriek Purwodadi

Tandradloc op Sumatra

Op vrijdag 13 oktober gaat Bert van der Kruk digitaal met Spoorwegen in Indonesië in 1980.
Bert had bemerkt dat hij wat tijd zou overhouden en was zo vriendelijk om aan te bieden die tijd met foto’s van de Duitse Spessartrampe op te vullen. Daarmee gunt hij ons een primeur en dat hebben we dus meteen en graag geaccepteerd! Het is nu wel zaak om precies op tijd te beginnen, dus zorg er allemaal voor tijdig aanwezig te zijn.

Afscheid van de Spessartrampe
Eén van de bekendste hellingrijke spoorlijnen in Duitsland is die tussen Aschaffenburg en Gemünden waar tussen de plaatsjes Laufach en Heigenbrücken een pittige klim de inzet van en versterking door 1 of 2 opdruklocs noodzakelijk maakt om zware goederentreinen te helpen dit natuurlijke obstakel te overwinnen. Dat dit tijdrovend en kostbaar is, zal duidelijk zijn.
Omdat ook IC’s en ICE’s over dit bochtige traject rijden met de snelheid van een boemeltje en de toestand van de Schwartzkopftunnel bij Heigenbrücken – die al uit 1854 dateert – geen hogere snelheid dan 70 km/h toelaat, werd besloten dit spoorgedeelte te vervangen door een nieuwe minder steile spoorlijn met meerdere tunnels. Op 15 juni 2017 ging het oude rechter spoor buiten dienst en kwam er na 163 jaar een einde aan de opdrukdiensten.
Een beeldverslag van de nadagen in 2016 en 2017 van deze beroemde spoorlijn en de afscheidsritten op 25 mei met stoom- en oude elocs wordt U gepresenteerd door Bert van der Kruk.