Tram en trein rond het Hobbemaplein: “Ontmoetingen tussen ‘65 en ‘82” – Edward Kuijper
Het Haagse Hobbemaplein heeft Edward van jongs af aan gefascineerd: een druk plein midden in de stad, met drie tramlijnen en een goederenspoorlijn. Daar stapte hij als kind in de jaren vijftig over van bus E (later 20) op tram 11 of 12, al naar gelang welke Scheveningse oma bezocht werd. Ook lijn 6 reed er en je had altijd de kans dat je er een NS-loc met goederentrein of één van de e-locs van de HTM tegenkwam, of nog mooier: allebei! Het is dus ook niet verwonderlijk dat hij in oktober 1965 daar de eerste foto’s met zijn nieuwe kleinbeeldcamera maakte. In deze presentatie toont hij een aantal alledaagse en niet-alle-daagse ontmoetingen op en rond het Hobbemaplein die hij tussen 1965 en 1982 fotografisch heeft vastgelegd.

Spessartrampe. Foto: Bert van der Kruk

Dwars door de berg – Hans van Lith
Het Zwitserse dorpje Wassen is beroemd omdat je vanuit de trein de kerk drie keer kunt zien: een keer in de diepte, een keer op ooghoogte en een keer boven je. Dat is nog steeds zo, maar de meeste reizigers zullen dat niet meer aanschouwen, omdat de Gotthardlijn sinds 2016 door een 57 kilometer lange tunnel voert, de langste ter wereld. Voor de opening was het ook voor het publiek mogelijk de nieuwe tunnel te bezoeken met een speciale trein, de Gotthardino. Daarover en over dit gigantische project hoort en ziet u meer. De Hofpleinlijn – Paul Koster
Paul woonde in de jaren ‘70 in Pijnacker en hij zat toen dagelijks in de trein, op weg naar school in Voorburg. In die jaren reden er voornamelijk tweerijtuigstellen materieel ′46, maar er reden ook viertjes mat. ‘46, hondekoppen, Plan V′s en Plan T′s. Ook Sprinters en de metrorijtuigen van RET-lijn E krijgt u te zien. Op bezoek in Odessa – Karel Hoorn
Odessa, een belangrijke havenstad in Oekraïne, ligt aan de rand van de huidige demarcatielijn tussen oost- en west Oekraine.
Odessa is voor westerlingen goed te bezoeken en dan blijkt het een bruisende stad te zijn. Het meest toeristisch zijn de Potemkintrappen, die van de hooggelegen boulevard naar de straat langs de Zwarte Zee leiden. Ook het trambedrijf dat (ondanks vele slechte jaren) nog lange uitlopers kent, is de moeite waard.
Karel neemt u mee op een (tram-)excursie in 2017 door de stad met museummaterieel en over lijn 20 door het moeras. De ritprijs is één der laagste ter wereld, nl. 7 cent! Afscheid van de Spessartrampe – Bert van der Kruk
Eén van de bekendste hellingrijke spoorlijnen in Duitsland is die tussen Aschaffenburg en Gemünden waar, tussen de plaatsjes Laufach en Heigenbrücken, een pittige klim de inzet en versterking van 1 of 2 opdruklokken noodzakelijk maakt om zware goederentreinen te helpen dit natuurlijke obstakel te overwinnen. Dat dit tijdrovend en kostbaar is zal duidelijk zijn.
Omdat ook IC’s en ICE’s over dit bochtige traject rijden met de snelheid van een boemeltje en de toestand van de al uit 1854 daterende Schwartzkopftunnel bij Heigenbrücken geen hogere snelheid dan 70 km/h toelaat, werd besloten dit spoorgedeelte te vervangen door een nieuwe, minder steile spoorlijn met meerdere tunnels. Op 15 juni 2017 ging het oude rechterspoor buiten dienst en kwam er na 163 jaar een einde aan de opdrukdiensten. Vanavond een beeldverslag van de nadagen in 2016 en 2017 van deze beroemde spoorlijn en van de afscheidsritten op 25 mei met stoom- en oude e-lokken.