De tram van Görlitz op de Postplatz. Foto Bert van Raaij 2006.

In deze presentatie bezoeken we het midden en het noordelijke deel van de voormalige DDR; Berlin, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern.
Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel niet het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepubliek in het westen van Duitsland te kunnen bijhouden. In de jaren 80 maakte de socialistische heilsstaat zelfs een sterk verarmde indruk.
Een auto was voor velen nog een onbereikbare luxe en de meeste mensen waren aangewezen op het openbaar vervoer. In de steden namen trams een belangrijk deel van het vervoer voor hun rekening. Het trammaterieel was vaak oud en versleten en modernere Tatra-stellen kwamen pas vanaf de jaren 70 op de baan.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd naar West-Duits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd vernieuwd. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn er veel tramlijnen en bedrijven blijven bestaan.
In mijn verhaal kijken we niet alleen naar de diverse tramtypes, maar ook naar het bijbehorende straatbeeld dat na de “Wende” sterk veranderde.
De oudste plaatjes dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw en de nieuwste uit 2017.

In 1991 fotografeerde Bert van Raaij de tram van Potsdam en een Trabant bij de Nauener Tor.