Combino-tram 48 daalt de Böfinger Steige af op weg naar het centrum van Ulm. De lagevloertrams in Ulm dragen namen, deze wagen voert de naam van verzetsheldin Sophie Scholl (1921-1943). Vanaf 1932 woonde Sophie Scholl met haar familieleden in Ulm. Haar naam is vertikaal naast de voordeur van de tram aangebracht. Foto’s: Marco Moerland

Het jaar 2018 wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland.

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2017. We zien gloednieuwe lagevloertrams in Gmunden, Gent, Saint Etienne en Mülheim maar ook oude wagens in Turijn. In Duitsland is de ooit wijdverspreide Stadtbahn M-wagen het verdwijnende wagentype van dit moment. In Mainz en Bielefeld komen we nog exemplaren op straat tegen. Op de smalsporige Steyrtalbahn in Oostenrijk maken we een tijdreis met museumtreinen waardoor het lijkt of de tijd stilgestaan heeft. Oude bekenden komen we in Roemenië tegen waar in de steden Galati en Braila uit Rotterdam overgenomen trams dienst doen. In Nederland besteden we aandacht aan de museumtrams van RoMeO in Rotterdam en een gastoptreden van locomotief Bello in de achterhoek.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.

We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1992 was het IJzeren Gordijn opgetrokken dat was een goede gelegenheid om uitgebreid in Roemenië rond te kijken. We zien onder andere trams bij de nieuwe trambedrijven van Constanta en Brasov waar de tram inmiddels weer verdwenen is. In Bulgarije bezoeken we de twee imposante 76 cm smalspoorlijnen die toen nog in gebruik waren. Voor de Haagse HTM was de twee serie GTL8-trams in aanbouw, die zien we in de fabriek in Brugge. De RET begon in 1992 met de modernisering in wit-groene kleurstelling van de motorwagens 749 en 750. Maagdelijk wit maakten zij hun eerste kilometers. We besluiten de terugblik met een rondgang door het westen van de Verenigde Staten.

Vier historische trams op een rij. In het avondlicht tonen de museale kusttrams in de stel-plaats van Knokke hun ingetogen pracht. Op de deurstijlen van de tramloods geven blauwe pijltjes de nummering van de sporen aan. Het lage licht zorgt ervoor dat de vakwerk-constructie van de dakspanten goed zichtbaar is.