Drukte bij de veerboot van Wangerooge naar het vasteland. Op en naar Wangerooge wordt het vervoer door de DB verzorgd. De passagiers lopen om de trein met locomotief DB 399 107-2 uit 1999 die de bagagecontainers bij het schip brengt. (foto: Peter Doove).

Stoomlocomotief Borkum III (oorspronkelijk “Dollart” uit 1942) is regelmatig met de klassieke rijtuigen onderweg. (foto: Peter Doove).

Op de Duitse Waddeneilanden voor de kust van Ostfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig.
Borkum heeft een flinke dubbelsporige spoorlijn. Gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden.
Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren.
Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Om met het oude materieel van de “Inselbahn” te reizen kun je terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen.
Peter Doove vertelt over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland, die hij in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emdem, Aurich en Esens aan. Er zijn o.a. oude foto’s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moor-museum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog.
Na de pauze worden drie films uit 2013 vertoond, die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt.

Op Borkum rijdt nog regelmatig de Wismarer Schienenbus T1 uit 1940. (foto: Peter Doove).