China: De JiTong spoorlijn die Binnen-Mongolië met het noorden van China verbindt was het domein van QJ-locomotieven. De locs 6968 en 6828 rijden met trein 84010 door het winterlandschap bij Reshui, 26 februari 2004. (foto: Guus Ferrée).

Indonesië: De schoonheid van de tandradlijn bij Ambarawa op Java weerspiegelt zich vooral in de lange helling naar Bedono. De in 1902 gebouwde loc B 2503 rolt hier op 7 augustus 2008 naar beneden, richting Jambu. (foto: Sevrien Ferrée).

Amerika: Rio Grande loc 488 rijdt bij het ochtendgloren over de brug van Hangman’s Trestle, 21 oktober 2012. (foto: Guus Ferrée).

Indonesië: Suikerfabriek Sumberharjo op Java zet loc 3 in voor het binnenrijden van suikerriet, 5 augustus 2008. (foto: Sevrien Ferrée).

Het was zo’n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden.
Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen. En gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto’s nog.
Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde.
Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjetunie viel veel te beleven. Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven.

Zimbabwe: NRZ-loc 416 is net uit Thomson Junction vertrokken en kruist de Deka rivier die ‘s winters bijna geheel droog valt, 17 augustus 2006. (foto: Sevrien Ferrée).