Drukte op Anger te Erfurt in 1985. Foto Bert van Raaij

Gotha motorwagen 144 met bijwagens in de Neugasse te Jena in 1995. Foto Bert van Raaij

In deze presentatie bezoeken we het zuidelijke deel van de voormalige DDR. Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepublik in het westen van Duitsland niet te kunnen bijhouden.
In de jaren 80 maakte de socialistische heilsstaat zelfs een sterk verarmde indruk. Een auto was voor velen nog een onbereikbare luxe en de meeste mensen waren aangewezen op het openbaar vervoer.
In de steden namen trams een belangrijk deel van het vervoer voor hun rekening. Het trammaterieel was vaak oud en versleten en modernere Tatra-stellen kwamen pas vanaf de jaren 70 op de baan.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd naar West-Duits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd vernieuwd. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn de meeste lijnen en bedrijven blijven bestaan.
In deze presentatie worden zowel beelden uit het DDR-verleden als beelden van de ontwikkelingen na de Wende in 1989 getoond.

Dresden 1985. Bij de halte voor station Neustadt staat een toen modern Tatra stel. Foto Bert van Raaij