Rügen, 24 maart 2018. Foto: Marco Moerland

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland. Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2018. We zien nieuwe lagevloertrams in Rostock en een recente uitbreiding van het tramnet in Bremen die tot ver buiten de stad voert. Op de smalspoorlijnen aan de Oostzeekust – van Bad Doberan naar Kühlungsborn en op het eiland Rügen – lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Stoomtreintjes uit vervlogen dagen puffen er dagelijks heen en weer. Kleurrijke trams in een mediterrane omgeving ontmoeten we in het Zuid-Franse Montpellier. Rond Sankt Gallen nemen we afscheid van de trams die op de Trogenerbahn rijden, zij worden binnenkort door nieuwe exemplaren vervangen. Ook Nederlandse actualiteiten uit het voorbije jaar komen aan bod.
Na de pauze zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden van 25 jaar geleden. In Roemenië was de stroom buitenlandse trams in 1993 nog niet op gang gekomen. We zien volkomen afgereden en versleten trams in steden als Arad en Galaţi. Trambedrijven die in 1993 nog maar enige jaren in bedrijf waren zijn inmiddels weer verdwenen. Zo bezoeken we Bra&#351ov waar de tram in 2006 al weer is opgeheven. Het is een kwart eeuw geleden dat in Den Haag de laatste PCC-trams in de gewone dienst reden. Met de inzet van in oude toestand teruggebrachte wagens, een driewagentram en een materieelshow werd op waardige wijze afscheid genomen van dit beeldbepalende tramtype.
In het Verenigd Koninkrijk brengen we een bezoek aan Blackpool waar in 1993 de dienst nog met klassieke dubbeldekkers uit de jaren dertig werd uitgevoerd.

Rostock, 26 maart 2018. Foto: Marco Moerland