20 Jaar winterreizen van de NVBS

Diaprogramma door Jan van der Putten.

De NVBS organiseert al ontelbare jaren één en meerdaagse tram- en treinexcursies in binnen en buitenland, meestal in de wat warmere jaargetijden. In 1991 besloot men echter in de winter op stap te gaan en wel naar Zwitserland. Het werd een succes en kreeg een jaarlijks vervolg onder de naam "Winterreizen". 2010 was het 20e jaar van de winterreizen en vormde aanleiding tot een terugblik. Met uitzondering van 2003, toen Marokko het reisdoel was, heb ik ieder jaar aan de winterreizen deelgenomen. De meeste reizen hadden als doel Zwitserland en Oostenrijk, maar ook Noorwegen, Tsjechië, Polen, Bulgarije en zelfs Oekraïne kwamen in het programma voor.

In mijn presentatie probeer ik een impressie te geven van de 19 reizen, waaraan ik heb deelgenomen. In de diaserie ligt de nadruk op de excursiedagen. Hierop werd gereisd met veelal bijzonder trein- en trammateriaal op dikwijls schilderachtige trajecten. Maar ook de reisdagen en de vrije dagen passeren ruimschoots de revue en bieden ruimte voor aandacht voor het alledaagse railverkeer.

Veel plaatjes laten de vervoersmiddelen in winterse omstandigheden zien, maar lang niet ieder jaar bleken de winterbestemmingen sneeuwzeker. Afbeeldingen van de meest interessante verblijfplaatsen en van het randgebeuren rondom de reis, wisselen de railonderwerpen op een enkele plaats af.

Uw presentator aan het werk; winterreis 2012, Oostenrijk, Zillertalbahn(Foto: Adela Burger)