150 jaar Transcontinental Railroad & Union Pacific Big Boy

Presentatie door Frans van Sabben

Ruim 150 jaar geleden, op 10 mei 1869, werd de laatste spijker geslagen en was de eerste Transcontinental Railroad in Amerika een feit. Het was done. Twee maatschappijen – CP Central Pacific en UP Union Pacific – hebben jaren gestreden om elke mijl spoorlijn. Wat er in de jaren voor de laatste spijker gebeurde en wat de betekenis van deze spoorlijn was en nog steeds is, wordt in vogelvlucht verteld.

150 jaar Transcontinental Railroad was voor de Union Pacific de reden om de grootste stoomloc ter wereld – de UP 4014 ‘Big Boy’ – na ruim 60 jaar stilstand te restaureren en weer op de baan te brengen. Met ‘de Legend’ en de ‘Big Boy’ werd een groots spektakel opgezet tussen Cheyenne in Wyoming en Ogden in Utah. Samen met enkele andere NVBS-leden (Wil Meulenbelt, Frits Liebregs en Rien Berg) hebben we deze twee locs zien rijden door Echo Canyon, de Rockey Mountains en over de weidse prairies van Wyoming.

Het ontstaan van de Transcontinental Railroad gevolgd door een live verslag van de viering van 150 jaar Transcontinental RR in Promontory, de 150 jaar-viering in mei 2019 door Union Pacific in Ogden en de dubbelheader UP 4041 & 844-rit van Cheyenne – Ogden v.v. over meer dan 2 x 800 km zijn onderdeel van deze presentatie.

11 mei 2019 – De ceremonie 150 jaar Transcontinental Railroad bij NP Golden Spike Promontory. De CPRR Jupiter ontmoet de UPRR 119. Foto: Frans van Sabben.